No 24. līdz 28. novembrim norisinājās Inovāciju koprades laboratorija (IKL) Vidzemē, kurā studenti, pētnieki un uzņēmēji strādāja pie Vidzemes uzņēmēju definētiem izaicinājumiem ilgtspējīgas pārtikas un dzērienu tehnoloģiju nozarē. Šogad laboratorijā piedalījās astoņi uzņēmumi no sešiem Vidzemes reģiona novadiem, centrā izvirzot desmit reālus uzņēmumu attīstības izaicinājumus.
Pēc žūrijas vērtējuma pētnieki un studenti no trīs komandām ar augstāko vērtējumu ieguva arī stipendijas idejas tālākai attīstīšanai, un tās ir:
- Komanda “MILKLAD”, kas strādāja pie AS “Smiltenes Piens” izaicinājuma “Sūkalās esošo proteīnu valorizācija, pārvēršot tos jaunos ilgtspējīgos produktos, lai palielinātu uzņemto proteīnu daudzumu”, kas pēc žūrijas kopvērtējuma ieguva 1. vietu un stipendiju 2300 EUR apmērā idejas tālākai izpētei.
- Komanda “GUT FEELING”, kas strādāja pie SIA “Valmiermuižas alus” izaicinājuma “Nākamās paaudzes fermentēto bezalkoholisko funkcionālo dzērienu izpēte”, kas ieguva 2. vietu un stipendiju 1700 EUR apmērā idejas tālākai izpētei.
- Komanda “WILD FLOWERS”, kas strādāja pie SIA “PLŪKT” izaicinājuma “Kā padarīt ugunspuķu (ivančaijas) fermentācijas procesu efektīvāku, automatizētāku un piemērotu lielākam ražošanas apjomam, vienlaikus samazinot nepieciešamo manuālo darbaspēku”, kas ieguva 3. vietu un stipendiju 1000 EUR apmērā idejas tālākai izpētei.
Nedēļas laikā studenti, strādājot kopā ar nozares speciālistiem, radīja simtiem ideju, kas ļāva labāk izprast, kā uzņēmumi domā, ar ko tie saskaras un kādas kompetences būs nepieciešamas nākotnē. Šī pieredze ne tikai paplašina jauniešu redzesloku, bet arī palīdz veidot viņu profesionālo domāšanu, piedāvājot praktisku ieskatu reģiona uzņēmējdarbības vidē. Vairākas no radītajām idejām var kļūt par pamatu personīgiem biznesa projektiem, pētniecības iniciatīvām vai tālākai inovāciju attīstībai.
Vidzemes Augstskolas students Ēriks Ralfs Blaubergs atzīst, ka “dalība Inovāciju koprades laboratorijā bijusi īpaši jaudīga pieredze”. Viņš uzsver, ka komandai ļoti paveicās ar izaicinājumu, un visa procesa laikā – no darba koordinēšanas līdz idejas radīšanai – viņš atguvis sen nejustu prieku par šāda veida projektiem. Nedēļai tuvojoties noslēgumam, Ērikam jau pavīdējusi sajūta par atgriešanos ikdienas ritmā, taču visvairāk viņš novērtēja iespēju strādāt kopā ar tik spēcīgu un motivētu komandu. Katrs dalībnieks ar savu ieguldījumu un idejām būtiski veicināja risinājuma izstrādi. Komandās līdzās Vidzemes Augstskolas studentiem darbojās arī Valmieras tehnikuma jaunieši, un ikviena iesaiste bija nozīmīga kopējā rezultāta sasniegšanā.
Savukārt SIA “Fazer Latvija” pārstāve, konditorejas ražotnes vadītāja Līga Ostrovska, norāda, ka IKL nedēļa uzņēmumam bijusi īpaši vērtīga. Pēc viņas teiktā, pieredze, strādājot kopā ar uzņēmējiem un pētniekiem, bijusi brīnišķīga, un risinātās situācijas tiešā veidā sasaucas ar Fazer grupas pamatvērtībām, kur ilgtspēja ieņem nozīmīgu vietu. Ostrovska uzsver, ka komanda patiesi izbaudījusi šo procesu un guvusi konkrētus rezultātus, un jau tuvākajā laikā plānots sanākt kopā ar kolēģiem, lai apspriestu IKL laikā radušās jaunās idejas.
Uzņēmējiem šāda sadarbība ir būtiska – viņi iegūst iespēju redzēt savas problēmas no cita skatupunkta, sastop potenciālos darbiniekus un nereti saņem risinājumu idejas, kuru identificēšana pašu spēkiem prasītu ievērojami ilgāku laiku. Savukārt pētniekiem šī ir iespēja tuvāk iepazīt industrijas vajadzības un pielāgot savu darbu praktiskai, lietišķai pētniecībai. Novērots, ka pētnieki un uzņēmēji ikdienā bieži nesatiekas, taču šādas platformas rada vidi, kur sadarbība kļūst dabiska un mērķtiecīga.
Santa Vītola, VAIC vadītāja, uzsver šādu pasākumu nozīmi reģiona attīstībā:
“Inovāciju koprades laboratorijas formāts ļoti praktiski stiprina uzņēmējdarbības, izglītības un pētniecības sadarbību mūsu reģionā. Tieši tā ir arī VAIC būtiskākā loma – veidot un attīstīt zināšanu un inovāciju ekosistēmu Vidzemē, savedot kopā ieinteresētās puses. Mēs piesaistām pētnieciskos resursus ne tikai no Vidzemes, bet arī no visas Latvijas un Eiropas. Tas dod mūsu uzņēmumiem milzu pievienoto vērtību, jo viņi saviem attīstības izaicinājumiem iegūst starptautisku skatījumu.”
Lai arī Vidzemes Augstskolā nav tieši uz pārtikas un dzērienu tehnoloģiju radīšanu orientētas studiju programmas, IKL pierāda, ka ViA var būt nozīmīgs inovāciju virzītājs arī šajā reģionam nozīmīgajā nozarē.
Inovāciju koprades laboratorijā no biznesa vides piedalījās SIA “Fazer Latvija”, AS “Smiltenes Piens”, SIA “Valmiermuižas alus”, Rūjienas Saldējums, SIA “PLŪKT”, SIA “Alūksnes putnu ferma” (Fiteg²), Z/S “Augšbirzes” un VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca”. Savukārt pētnieku vidū bija pārstāvji no Vidzemes Augstskolas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes un Agroresursu un ekonomikas institūta.
Inovāciju koprades laboratoriju organizēja Vidzemes Atvērto inovāciju centrs, Erasmus+ Kombinētās Intensīvās programmas ietvaros, projektu Eiropas Universitāte E³UDRES² un LEAPXR sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību.

